showcase

петак, 11 октобар 2019 12:08

Изложба слика Вељка Вучковића

Галерија Мостови Балкана,

четвртак, 17.10. 2019. у 20.00 часова

Филмска слика, тачније фрагмент њеног континуитета у Вељковим сликама сведена је на амалгам потеза, што је плод извесне медитативности, у којој се одвијају спајања и раздвајања елемената слике. Она је базирана на два кључна аргумента: 1. на екстензији коју филмска слика доноси нашим чулима, чиме се као основ грађења потеза који се одвија дуж одређене црте поставља могућност детектовања нечега што са̂мо око није у стању да опази, 2. урањање у бескрајне линије филмских слика, тачније у њихове монтажне логике. Служећи се поменутим амалгамисањем, Вељко евоцира сложену колажно-монтажну меморију филма, задирући притом у комплексне форензичке релације екстраховане слике. Оне су на сликарској плохи видљиве у траговима.

            Наиме, потези се овде спајају и узглобљавају у складу са логиком исеченог фрејма која нам открива црту низања неке секвенце, ступајући притом у сложене односе са токовима других филмских остварења. Он монтажну логику сликарским поступком интегрише у протетичку функцију коју покретне слике имају у процесу виђења (гледања). Отуда потиче Вељкова тежња да скупове потеза узглобљава са циљем да оствари стабилно ткање унутар оквира слике.

 

ВЕЉКО ВУЧКОВИЋ

Рођен 1994. године у Горњем Милановцу. Завршио мастер студије примењеног сликарства на Факултету примењених уметности у Београду у класи професора Николе Божовића. На истом факултету је тренутно студент друге године докторских студија. Учествовао на седамдесет колективних изложби у земљи и иностранству и једанаест пута излагао самосталнo. Добитник награде Момчило Мома Марковић за најбољи цртеж малог формата, треће награде Ниш Арт Фондације и похвале жирија на 14. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу.

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ

          2019 - Ниш, Галерија савремене ликовне уметности, Осцилирање

          - Београд, Културни центар Град, Clandestine

          - Инђија, Кућа Војновића, Црта

2018 - Београд, Шуматовачка - Центар за ликовно образовање, Evidence

          - Ужице, Галерија Рефлектор, Evidence

          - Смедеревска Паланка, Галерија модерне уметности, Оквири

          - Београд, Галерија ДКСГ, Црта

          - Београд, Комбанк Арт хол, Нови мотиви у Примењеном сликарству

          - Крагујевац, Галерија СКЦ, Између

          - Врбас, Ликовна галерија Културног центра, Између

          - Краљево, Галерија УЛУ „Владислав Маржик”, Непостојаност.

{gallery}Veljko Vuckovic 1{/gallery}

 

Виртуална тура

mali baner 06

Календар догађања

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31