showcase

четвртак, 04 април 2019 11:31

НОВИ СЈАЈ СЛИКА ПЕТРА ЛУБАРДЕ

04.04.2019.

Крагујевац

Једно од највреднијих дела уметничке збирке Музеја ''21. октобар'' је циклус од 27 слика ''Крагујевац 1941'', дело једног од наших највећих сликара, Петра Лубарде, настало између 1966. и 1968. године Уметник је циклус подигао на универзалне слојеве и приказујући ужасе једног ратног злочина, изрекао је осуду свим ратовима и страхотама које их неминовно прате.

Од 27 слика њих 15 су на папирном носиоцу и оне су посебно осетљиве, па је зато Спомен - парк ''Крагујевачки октобар'' аплицирао на конкурс Министарства културе и информисања Републике Србије и добио на конкурсу средства за конзервацију и санацију пет слика.

Током шездесетих година Петар Лубарда је користио разноврсне технике и њихове неуобичајене комбинације, па и у циклусу ''Крагујевац 1941.'' На некима од њих, па и на 15 слика на папирном носиоцу из циклуса ''Крагујевац 1941'' технику није могуће утврдити емпиријским методама, а да би се конзерваторски поступак успешно спровео то је био услов без кога он није могао ни да започне. Зато је над ових пет морала да се спроведе сложена физичко - хемијска анализа везива. Испитивање је извршила Лабораторија за испитивање материјала у културном наслеђу - Катедра за инжињерство материјала Технолошког факултета у Новом Саду. Због клаузуле у Лубардином тестаменту, да се слике ''не крећу из Крагујевца'' овај сложен посао је обављен in situ, а анализа је трајала 45 дана.

Научно потврђени податаци о коришћеним сликарским техникама и везивима сваког од пет дела на основу физичко - хемијских анализа, бацају ново светло на сликарски опус Петра Лубарде. Испитивања су показала да, поред тога што је био један од наших највећих сликара, он је одлично познавао и технологију свих материјала, које је користио. На овим сликама, у великој мери су присутне алкидне смоле, новооткривено везиво, које велики уметник, према до сада познатим подацима, није користио ни на једном другом делу било које фазе свог стваралаштва, сем на ових пет, до сада, испитаних слика из циклуса ''Крагујевац 1941.'' Том врстом везива је успео да појача ледени сјај на њима, да изражајност доведе до савршенства.

На основу тих научних података, одређене су мере конзерваторско - рестаураторског поступка и превентивне конзервације и њих је дала мр Вања Јовановић, виши конзерватор рестауратор, велики познавалац сликарских техника које је он користио. Највећи део конзерваторско-рестаураторског захвата на наведених пет дела обавио је Милош Јеленић, МА конзерватор на папиру, у складу са коришћеним везивима, који је бојеном слоју вратио првобитну свежину и и тиме је дошла до изражаја сва лепота, драматика и виртуозност великог сликара. Слике су урамљене одговарајућим новим рамовима и специјалним безкиселинским паспартуима, који их чувају од влаге. Тај посао је обавио стручњак за ту врсту посла, Раде Миливојевић

Ефекте и нову свежину дела великог мајстора ће, сигурно приметити и многобројни посетиоци Музеја ''21. октобар.''

Виртуална тура

mali baner 06

2222

Календар догађања

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31