showcase

петак, 02 фебруар 2018 14:25

Међународна изложба мозаика "Via Diagonalis"

Градска галерија "Мостови Балкана"

08.02 - 27.02.2018.г.

Изложба мозаика Via Diagonalis
У римско доба главни пут који је северне границе Римског царства повезивао са Константинопољем називао се Via Diagonalis. Тај пут је полазио из Сингидунума (Београда), а станице на том путу кроз источни део Царства, будућу Византију, били су градови: Наиссус (Ниш), Сердика (Софија), Пхилиппополис (Пловдив) и Адраинополис (Једрен).
Намера овог пројекта је да повеже постаје на овом древном путу и то кроз ликовну технику која је у Римском царству била доминантна у сликарском изразу - мозаик.
Повезивање мозаичке ликовне сцене Бугарске и Србије на овој изложби показује да савремени ликовни уметници, који се баве древном техником мозаика, у овом медију на веома убедљив начин решавају савремене ликовне проблеме.

БГ – БГ
Сусрет две школе, Београдске и Бугарске, и њихови различити приступи савременом мозаику овде су веома видљиви.
Са једне стране, у радовима уметника из Бугарске уочљива је употреба јарких боја и одређена експресивна фигурација. И радови апстрактног израза су, такође, у функцији ове експресије. Као најпогоднији материјал за овај начин изражавања у мозаику бугарски уметници претежно користе мозаичку пасту .
Насупрот томе, доминантно мозаичко ликовно стваралаштво у Србији окренуто је природним материјалима, посебно камену, и у великој мери геометријској апстракцији. У делима у којима је присутна фигурација, она никада није копија штафелајног сликарства, нити је преношење штафелајне слике у мозаик.
Из представљених радова на овој изложби лако можемо уочити да су обе сцене ликовно утемељене и да педстављају адекватан израз средина у којима су настале, и да већ годинама истрајно и плодно стварају.
Ово заједничко излагање, прво оваквог обима у нашој земљи, почетак је једне концепције поновног откривања, развоја и изградње специфичног духа Балкана.

Петар Вујошевић, аутор изложбе

СРБИЈА

Гордана Башкот
Основне и магистарске студије завршила на ФЛУ у Београду. Добитник Фулбрајтове стипендије завршила МФА програм нс СУНY Албанy, у САД. Самостално излагала у Београду, Олбанију, Њујорку и Јеревану

Милена Белензада
Дипломирала 1988. г. на Факултету политичких наука у Београду, Друштвено-политички смер, и 1993. г. на Факултету ликовних уметности у Београду, Одсек вајарство, у класи професора Николе Коке Јанковића. Магистрирала 2009. г. на Факултету ликовних уметности у Београду, Одсек сликарство – мозаик, у класи проф. Ђура Радловића. Ради као доцент на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Гордана Јовановић
Дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду, на сликарском одсеку у класи професора Зорана Вуковића 2009. г. Излагала на самосталној изложби „Погледи“, у Београду 2014. г, и бројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Награда ФЛУ у Београду за мозаик 2007/2008.г, главна награда на изложби Мозаик малог формата IX . Самостални уметник УЛУС. Живи и ради у Београду.

Снежана Пешић Ранчић
Завршила је факултет примењених уметности у Београду 1983. г, од када је и члан УЛУПУДС-а. У статусу самосталног уметника је од 2009. г. Модом се бавила до 2006. г, потом сликањем, цртањем, инсталацијама и другим дисциплинама примењене и ликовне уметности. Учествовала је на много групних изложби у земљи и иностранству, 18 самосталних и ауторских. Добитник је 10 награда из области текстила, инсталација, цртежа и доприноса у УЛУПУДС-у. Коаутор је пројекта изложбе Померање граница.

Гордана Станишић Вујошевић
Дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 1990. г. Члан УЛУС-а од 1991. г. Излагала на већем броју самосталних и групних изложби у земљи и иностранству од 1990. до 2017. г. Предаје цртање и сликање у Школи за дизајн у Београду.

Оливера Штрбац
Докторант Униврзитета уметности на смеру Вишемедијске уметности Интердисциплинарних студија у Београду. Дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду 2009. г . Досада је учествовала на више од 50 групних изложби, и реализовала 10 самосталних изложби. Добитник је награда и признања на пољу мозаика. Члан УЛУПУДС-а. Има статус самосталног уметника.

Петар Вујошевић
Дипломирао и магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду. Дипломирао журналистику на Факултету политичких наука у Београду. Аутор и оснивач Београдског фестивала мозаика, 2016. г. Основао Фестивал умјетности Вирски у Бару и Вирпазару (одржан 2015. и 2016.). Реализовао 4 пројекта као ликовни програм летњег фестивала Барски љетопис (Један други свијет, Легенда о гвожђу, Да, вода и Камен је знамен). Са троје колега основао  мозаичарску групу Аметист 2001. г, са којом је организовао 33 изложбе кроз 7 великих пројеката до 2013. г. Основао Љетњу школу мозаика у Бару, која се одржава већ пет година. Изложбу Мозаик малог формата организује у Београду од 2006. г. Излагао на бројним самосталним и групним изложбама. Повремено објављује чланке и критике у дневним новинама и часописима. Одржао више предавања и организовао већи број радионица мозаика.

БУГАРСКА

Мила Ботушева
Бави се мозаиком од 2010. г. Излагала на бројним изложбама у Бугарској, као и у Турској, Италији и Србији. Извела већи мозаик у парку природе Сињ камен, као и већи број мозаика у приватним објектима. Живи и ради као дизајнер ћилима у Свилену.

Дамјан Дамјанов
На почетку своје каријере радио је у области традиционалног мозаика. Постепено проналази свој стил, креирајући мозаичке панеле направљене искључиво од природног камена Његови радови су врло добро примљени како у галеријама, тако иу приватним колекцијама у већини земаља Европе и Америке. Учествовао на бројним међународним, колективним и самосталним изложбама.

Кристина Томова Кутлова
Магистрирала сликарство, студирала у Утрехту и Софији. Излагала на већем броју самосталних и групних изложби. Извела више мозаика у јавном простору у више градова Бугарске. Живи у Пловдиву и ради као професор сликања и цртања.

Стојка Тенчева Матева
Мозаик учила код Доменика Колиданија у Милану. Учествовала у изради црквених мозаика у Бугарској. Иницијатор и организатор Другог бијенала мозаика „Мозаик данас“ у Старој Загори. Излагала на више изложби мозаика у Бугарској, Италији и Турској. Живи и ради у Старој Загори као самостални уметник.

Жори Сопаџиев
Рођен 1965. 1982. године дипломирао на високој школи за уметност у Пловдиву. Учествовао у изради више монументалних мозаика. Добитник награде удружења уметника Пловдива. Бави се дизајном, цртањем, сликањем и зидним сликањем, мозаиком, инсталацијом, перформансом и фотографијом. Члан је Удружења уметника Бугарске. Живи и ради у Пловдиву.

Крум Шаранков
Рођен 1959. Излагао на више самосталних и колективних изоложби у Бугарској, Италији, Србији, Холандији и Енглеској. Добитник награда за мозаик. Члан Пловдивског друштва ликовних уметника. Живи и ради у Пловдиву.

Марко Томов
Рођен 1965. Извео многе мозаике са чувеним бугарским уметником Анастасом Константиновим. Живи и ради у Пловдиву.

 

 

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster