showcase

уторак, 08 август 2017 10:08

Изложба цртежа "Микрокосмос на мом столу" Ђурђе Сивачки

Градска галерија "Мостови Балкана"

27.07 - 05.09.2017. г.

"Моје уметничко интересовање усмерено је ка представама ентеријера, конкретно атељеа. Ентеријер као такав представља затворен, интиман, углавном тих простор; простор одвојен од спољашњег света града, друштва и ужурбаности. Он је слика дубоко укорењена у човеку, његово прво гнездо, његов први космос. Иако је одсуство човека на мојим сликама и цртежима снажно обележено његовим претходним присуством, простори представљени на њима нису потчињени човеку. То су простори који постоје за себе, не кореспондирајући са оним изван. Све почиње дугом и истрајном перцепцијом ових простора, при чему долази до делимичног одрицања од чистог реалистичног приказа. Динамични односи хоризонтала, вертикала и дијагонала, као и разноврсни ракурси посматрања, са емотивно-експресијског становишта сугеришу на специфична расположења, и отварају се пред посматрачем да на свој начин прочита ову имагинативну перцепцију ентеријера као истовремено микро и макрокосмоса. Радови представљени на овој изложби представљају имагинативну разраду која је , пошавши од виђеног (сегмената ентеријера атељеа, старих сликарских радних површина, столова, палета, подова..), дошла до једног од својих могућих исходa. Површине богате различитим бојама и облицима, који су се логиком случајности полако таложили, преклапали, стварали су тиме инспиративно полазиште за низ динамичних композиција, као резултат доживљеног искуства, начина сазнавања света и његовог одговора на свет. Присутан је конгломерат различитих органских облика, који својом разноврсношћу, променљивошћу и неизвесношћу указују на кретање и пулсирање својствено животу самом."

Ђурђа Сивачки

Рођена 1983.г. у Београду. Након Пете београдске гимназије завршила основне, а затим и мастер студије на Филолошком факултету у Београду (српска књижевност и језик).
Прву годину завршила на Факултету примењених уметности у Београду (Одсек текстил) 2011.године. 2.и 3.годину основних студија, а затим и мастер студије завршила на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Гордана Николића. Тренутно је на другој години докторских студија на истом факултету. Од 2017. члан УЛУС-а и асистент на ФЛУ.

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster