showcase

понедељак, 05 јун 2017 16:06

Извештај са конференције за медије у вези са Старим војничким гробљем

Крагујевац

05.06.2017.

 

На конференцији за медије у просторијама Музеја „21.октобар“, дана 05.06.2017. године, представницима медија су предочени резултати рада Комисије која је формирана под окриљем Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ пре отприлике пола године, са идејом да се делује проактивно, и да се на појединачна писања у вези са стањем и размерама Старог војничког гробља у Шумарицама покуша ставити тачка у складу са свим правилима историјске науке. Наиме, након обимних истраживања, поменута Комисија је дошла у посед докумената који први пут недвосмислено и историјски поуздано, указују да је поменуто гробље било једно од три најзначајнија српска војничка гробља из времена Краљевине СХС и старе Југославије, те да је на њему сахрањено управо 3.200 српских војника, страдалих углавном у време Првог светског рата. Такође смо са приличном сигурношћу утврдили границе тог гробља, које су у то време биле јасно обележене, те верујемо да је сада могуће мапирати тај очигледно веома велики простор, односно на неки начин обележити његове границе, тако да сви они који убудуће буду туда евентуално пролазили, знају да газе по гробовима српских војника из поменутог рата, а и из ранијег периода.  
У сусрет обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата, надамо се да ће ова сазнања бити од користи нашем народу, а и нашем граду, те да ће убудуће наратив о нашем Спомен-парку бити допуњен и причом о овом гробљу које се одувек налазило на територији Спомен-парка "Крагујевачки октобар", али о коме се до сада није готово уопште говорило, и које је у својим стварним размерама за већину јавности било сакривено. Циљ нам је да се убудуће на ово гробље више обрати пажња, и да оно у скоријем периоду буде уређено у складу са цивилизацијским тековинама културе сећања, којима смо ми као културна установа меморијалног карактера сасвим посвећени.   
Користимо прилику да се још једном захвалимо представницима свих медија који су посетили ову конференцију за медије, и да најавимо да ће јавност ускоро бити детаљније информисана и о многим другим пројектима на којима као установа тренутно радимо.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Марко Терзић

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Кустос

 

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster