showcase

четвртак, 18 мај 2017 18:11

Међународни дан музеја

Спомен-музеј "21. октобар"

18.05.2017. у 13h

У програм прославе 18. маја Међународног дана музеја Спомен-парк "Крагујевачки октобар" укључио се излагањем на тему комуницирања сложених и трауматичних садржаја нашег културног наслеђа која кореспондира са темом "Музеји и спорне историје - говорити о неизрецивом у музејима" која је у фокусу Међународног савета музеја за 2017.г. 

Спомен-парк је установа меморијалног карактера основана са циљем да чува успомену на више хиљада недужно страдалих грађана у октобру 1941.г.  За нас је прави изазов пронаћи начин на који интерпретирати и приближити једну комплексну и мрачну епизоду наше историје широј публици. Циљ пројекта Мултимедијална презентација је подизање знања и капацитета посетиоца, самим тим и ђака - најбројнијих посетилаца Спомен-парка. Генерално гледано један од основних циљева трансформације Музеја у савременом друштву јесте јачање улоге Музеја као креативног места, са посебним акцентом на едукативни аспект као једног дела шире стратегије наше Установе.
Пројектом Мултимедијална презентација културног наслеђа Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, подржаног од стране Министарства културе и информисања РС у 2016. г, наша Установа је успела да одржи корак са тенденцнијама у савременој музеолошкој пракси. Успели смо да на један иновативан начин презентујемо сталну музејску поставку, али и читав концепт меморијалног комплекса, и прилагодимо га потребама и интересовањима публике, а посебно младих. Користећи се савременим технологијама у области комуникације и очувања културне баштине учинили смо културно наслеђе Спомен-парка доступнијим и видљивијим, а све у циљу популаризације мисије чувања сећања на догађаје из октобра 1941.г, ширења пацифисричких идеја и очувања националног идентитета.


Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster