showcase

петак, 26 мај 2017 15:03

Mеђународнa конференцијa: City, Community and the Transformation of Space in Post-Eastern Bloc societies

Варшавa (Пољска)

23-24. јуна 2017. г.

Кристина Јоргић, историчарка Спомен-парка "Крагујевачки октобар" и студенткиња докторских студија на Универзитету у Новом Саду, учествоваће на међународној конференцији City, Community and the Transformation of Space in Post-Eastern Bloc societies, која ће се одржати у Варшави 23-24. јуна 2017. г.
Лазарски универзитет организује конференцију која се једним сегментом бави местима сећања, односно променама наратива до којих долази након слома комунизма у пост-комунистичким друштвима. Кристина Јоргић излагаће рад на тему Спомен-парк Крагујевачки октобар у пост-комунистичкој ери – наратив ''нове'' историје. Основан 1953.г, Спомен-парк представљао је снажно средство у процесу дефинисања културе сећања на Други светски рат тако да је основни циљ рада да одговори на питање односа између музеја и сталних поставки према колективном памћењу а самим тим и националном идентитету. Пад комунизма, односно увођење демократског режима, Музеју ,,21.октобар'' донело је најпре нова истраживања која се тичу броја страдалих, али и велике визуелне промене у Меморијалном простору (изградња Храм-капеле крагујевачких новомученика).
Учешће на поменутој међународној конференцији приближиће Спомен-парк Крагујевачки октобар истраживачима који се баве овом проблематиком, у исто време пружајући смернице за даљи научно-истраживачки рад Установе.

http://www.kragujevac.rs/Istoricarka_Kristina_Jorgic_ucesnik_medjunarodne_konferencije_u_Varsavi-43-1-10871

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster