showcase

понедељак, 24 октобар 2016 14:15

ОКТОХ - Јован Богосављевић - виолина и Бојан Младеновић - клавир

Прва крагујевачка гимназија

24.10.2016. год. у 20 часова

 

ВЕЧЕ ФРАНЦУСКЕ МУЗИКЕ

Програм
Cezar Frank – Sonata za violinu i klavir u a molu
Allegretto ben moderato
Allegro
Ben moderato: Recitative-Fantasia
Allegretto poco mosso

Claude Debussy – Sonata za violinu i klavir u ge molu
Allegretto vivo
Intermede - Fantasque e leger
Finale -Tres anime

Camille Saint Saens – Introdukcija i rondo kapričiozo


Јован Богосављевић је рођен у Београду. Музичко образовање је стицао од свог оца Драгутина Богосављевића, Татјане Олујић и једног од највећих извођача данашњице-Игора Оистраха у Бриселу. Добитник је више првих међународних награда у Италији (Стреза, Тортона, Касгелфидардо). Као солиста, наступао је са свим нашим значајним оркестрима, дворанама и диригентима. На међународној сцени је као солиста наступао у Јапану, Кини, Уједињеним Емиратима, Аргентини, Пољској, Грчкој. Данској, Финској, Италији, Аустрији, Француској, Швајцарској, Белгији, Словенији, Хрватској....

Од иностраних наступа, треба издвојити солистичку турнеју 2010.год. са „Националним Пекиншким симфонијским оркестром", са којим је извео виртуозна дела за виолину и оркестар. Последњих година остварује уметничку сарадњу на домаћој и међународној сцени са пијанистом Александром Сердаром и Стеваном Спалевићем. Од 2009. год. наступа по Европи као солиста на концертима са минхенским квартетом "Basiona Amorosa", који је добитник „ЕХО КЛАСИК" награде за 2014. год. Добитник је награде Удружења Музичких Уметника Србије , за најбољег младог уметника у 2006. год., а 2012. год. добија и награду часописа „Музика Класика" за извођача године.
Јован Богосављевић је редовни професор на Факултету Уметности у Нишу и Музичкој Академији у Источном Сарајеву, на главном предмету-виолина, као и један од оснивача центра за музику „ Страд Арт", камерног оркестра „ Хибриди" и удружења ИКУС, као и камерног састава "Солисти ди суд" са седиштем у Нишу.

Бојан Младеновић (1983) дипломирао је 2007, а специјализирао 2013. на Одсеку за клавир ФМУ у Београду, у класи проф. Лидије Станковић. Стручно се усавршавао на курсевима A. Valdme (Естонија), K. Gekića (Хрватска) и J. Kota (Украјина), а 2009. је уписао и докторске студије на ФУ у Нишу. Остварио је трајне снимке за РТС, ФМУ Београд и ФУ Ниш. Освојио је бројне награде на такмичењима у земљи и иностранству. Од октобра 2007. ради на Факултету уметности у Нишу, а тренутно је у звању вишег уметничког сарадника на Катедри за гудачке инструменте. Његова интензивна уметничка делатност огледа се у веома честим јавним наступима. Наступао је са Нишким симфонијским оркестром и оркестром Imperio као солиста, камерним оркестром „Constantinus,, тријом „Constantinus,, тријом „Anima“, тријом „Нишки виртуози“, али и са многим колегама и студентима појединачно. Осим бројних концерата у престижним концертним дворанама у земљи, наступао је и у Италији, Словенији, БиХ и Македонији. Учествовао је на музичким фестивалима НИМУС, Nishville, Spectrum (Словенија), Art Link фестивал младих талената, Сарајевска зима (БиХ), а свирао је и на пет концерата у оквиру пројекта Национална концертна сезона као и на више концерата у оквиру Концертне сезоне ФУ Ниш.

Виртуална тура

mali baner 06

Календар догађања

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31