showcase

Скулптура Драгана Панића

 

Рођен је 1912. године у Теферичу код Крагујевца. После завршеног школовања у земљи 1935. године уписује вајарство на Ecole des Beaux Arts у Паризу, где остаје до 1939. године. Као и толике хиљаде војника Краљевине Југославије и он је почетком рата заробљен и одведен у војни логор Сталаг 4Ф у Немачкој. Године 1944. на конкурсу швајцарског Црвеног крста за заробљенике добио је почасну награду. Новчани износ је после рата послат у Крагујевац, али уметнику никада није стигао. Панић је познат као аутор неколико споменика и бисти, један од оснивача ЛУК-а и његов први председник, а и једна улица у насељу Сушици, Крагујевац, носи његово име.

Будући да је био француски ђак, школован у стилу најбоље француске класицистичке и традиције Art Nouveau, Панићева дела се одликују једним однегованим, префињеним стилом, лакоћом у извођењу и елеганцијом. Недаће којима је у животу био изложен, на делима нису остављале трага и Панићев стил се током година незнатно мењао. На свој тихи и ненаметљив начин упорно се трудио да ухвати и материјализује ону вечну лепоту и хармонију. Зато његова дела нису представе из реалног света већ прототип једне свршене форме, тежња да се пластичним средствима учини видљивим и опипљивим оно суштински лепо и складно. Код бисти и портрета, бројних у његовом стваралачком опусу, долази до мањих промена, њихова стилизација је наглашенија. Уметник је желео да испоштује физичке карактеристике портретисаних личности, али да истовремено одбаци оно што је ефемерно, пролазно и у чврстом материјалу уобличи непролазно, заувек везано за ту особу.

Од свих бисти и стилски и извођачки ипак приметно одудара његов маестрални аутопортрет. Он не само да носи личне карактеристике уметника, већ је његов благ и сетан лик загледан у даљину, прототип свих оних стваралаца који су за живота схватили да је уметничко стваралаштво посао леп али пун горких искушења, а да признање долази, углавном, после смрти.

  

 

 Драган Панић Биста Лазара Пантелића1a

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster