showcase

Историјат

Спомен-парк "Крагујевачки октобар" основан је 1953. године на месту где је у октобру 1941. године стрељано више хиљада грађана Крагујевца – Срба, Јевреја, Рома, муслимана, Македонаца, Словенаца и припадника других националности. У Крагујевцу и околним селима извршен је тај страшан злочин над цивилима, мушком популацијом старосне доби од дванаест до шездесет и пет година.

Меморијални парк простире се на површини од 352 хектара на којој се налази тридесет масовних гробница. Простор је уређен урбанистичким пројектом архитеката Михаила Митровића и Радивоја Томића. До данас над десет хумки изграђено је десет скулпторално-архитектонских целина. Једна од њих, Споменик стрељаним ђацима и професорима, прави је симбол града.  

У оквиру Спомен-парка основан је, 15. фебруара 1976. године, Музеј "21. октобар" с циљем прикупљања, обрађивања, чувања и презентирања документа о стрељању и жртвама, путем изложби и штампаних публикација. Поред тога, Спомен-парк организује традиционалне манифестације, док се изложбе из домена савременог уметничког стваралаштва организују у Градској галерији "Мостови Балкана" отвореној 7. априла 2005. године.

На самом улазу у меморијални комплекс налази се зграда Музеја "21. октобар", архитектонско решење Ивана Антића и Иванке Распоповић. Сама по себи она је споменик са низом симболичних значења. Црвена цигла од које је изграђена асоцира на проливену крв, а тридесет и три вертикалне куле различитих висина повезују у јединствену целину тридесет гробница у Шумарицама и три у околним селима. У кулама "небеским бунарима" нема прозора већ само куполе на врховима, што указује на безизлазност ситуације у којој су се нашли ови људи, брутално осуђени на смрт. Основа музеја пројектована је у облику крста, општехришћанског симбола страдања.

Унутар зграде, на њеном доњем нивоу, налази се галерија у којој  је стално изложен циклус слика "Крагујевац 1941" југословенског сликара Петра Лубарде. Повремено се, у овом простору, приређују покретне изложбе уметничког и документарног карактера других музеја, антиратних центара, мировних покрета и асоцијација за заштиту људских права из земље и иностранства, док је на горњем нивоу 2003. године постављена нову, сталну поставку „Крагујевачка трагедија 1941“ групе аутора историчара Станише Бркића, Ненада Ђорђевића, мр Милана Кољанина, академски сликар-графичер Ирена Поуновић и академски сликар Игора Степанчића.

Од 1971. године, сваке године, покрај Споменика стрељаним ђацима и професорима одржава се централна комеморативна свечаност "Велики школски час". За овај музичко-сценски догађај бирају се оригинална дела са пацифистичким порукама, реномираних домаћих и страних књижевника и композитора, а извођачи су најпознатији глумци, солисти опере и хорови.

Традиционалне музичке свечаности под називом Октобру хододарје – "ОКТОХ" одржавају се од 1975. године. Млади уметници из земље и иностранства изводе дела угледних композитора.

Више од тридесет године литерарно-ликовни конкурс "Доста су свету једне Шумарице" расписује се за ђаке основих и средњих школа са подручја бивше Југославије. Сваког новембра организује се свечано уручење награда за првонаграђене радове на тему одабраних антиратних, или стихова који се баве правима детета, са намером да се млади подстакну на размишљање о правим, етичким вредностима.

У периоду од 2002. до 2007. године приређивана је у Шумарицама међународна ликовна колонија "Мостови Балкана", а од 2008.  године прерасла је у Међународно бијенале дигиталне графике. Наша Установа настоји да на тај начин промовише идеју отворености, толеранције, разноликости и помирења међу људима.

Спомен-парк  је проглашен културним добром од изузетног националног значаја 27. децембра 1979. године.

Мисија Спомен-парка "Крагујевачки октобар" је да негује и чува успомену на овај трагични догађај, да пред захтевима новог времена ствара свест и едукује млади нараштаји да се овакав злочин више никада не понови.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster