showcase

Коуки Тсуритани

15.10 - 28.10.2015.

Изложба графика

"...Очекујући да ће нас као посматраче заинтересовати и провоцирати да у његовим делима откријемо и осетимо понешто од својих изгубљених сећања, он нас заправо најпре, а можда и истовремено, уводи како у своја лична сећања тако и у свет својих маштања и снова. Уронивши у тај колоп

лет различитих имагинарних искустава, наших и његових, у те бајковите просторе и пределе, застајемо и гледамо, предајемо се и повинујемо емоцијама које нас преплављују као море, зибајући нас на својим таласима. А у тренутку кад помислимо да нас је море оставило на својој обали и повукло се, у том истом тренутку долази нови талас по нас, подиже се и подиже нас и поново смо затреперени као што је и измаштани и измештени свет око нас. Та вода под нама, која насподиже и спушта, носи и љуља, односи нас и уводи у опојни свет снова. За мене лично то је довољно да се пробуди песник у мени.
И већ наслућујем филозофа који невидљив спава на дну чуна не сањајући каква га искушења чекају кад се пробуди..."

Звонимир Костић Палански

Коуки Тсуритани је рођен у Токију 1967. Године. Дипломирао је на одсеку за сликарство Уметничке академије Каназава, где је и магистрирао 1992. године. Излагао је на преко 50 самосталних и више од 80 групних изложби у Јапану и широм света.

Добитник је око 20 међународних награда. Његова дела налазе се у колекцијама следећих институција: Конгресна библиотека (САД), Уметничка академија Каназава (Јапан), Музеј уметности Куробе (Јапан), Музеј савремене уметности (Румунија), Академија Кирквуд (САД); Удружење музеја сликарства и скулптуре (Турска); Међународни Музеј бијенала графика (Италија), Колекција графичких отисака Абериствајт (УК), Гдањски културни архипелаг (Пољска), Центар за промоцију културе „Гауде Матер“ (Пољска), Музејска архива замка Кастиљоне Абруцо (Италија).

Готово искључиво, Тсуритани ради монохроматске (црно-беле) мезотинте понекад дрворезе, ређе бакрописе и акватинте, а само спорадично користи технику шине-коле. Према сопственим речима, у својим радовима комбинује елементе традиционалне јапанске уметности са традицијом европске графике. За садржај својих радова, овај уметник бира маштовите и снолике садржаје снажног поетског израза.

 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster