showcase

Марија Сибиновић

02.10 - 13.10.2015.

Изложба графика и слика

 

"У серији графика уметница Марија Сибиновић као основни мотив разрађује град. У савременој архитектуралној средини се примењује ишчишћена форма као естетски елемент у нашој свакодневници. Сваки поједини кадар, сваки поједини рад се распознаје као део општег утиска, али, истовремено, сваки поједини део садржи своју сопствену унутрашњу асоцијацију и посебну тачку отпутовања. Интересантни су елементи игре који се мењају у зависности од светла, као и угао преламања у одређеним тренуцима у природној вањској средини. Исечци су слободни саставни елементи од слика који су структурисани по новом иманентном принципу. Та врста одсецања композиције, тип колажног структурисања је диференциран и помоћу боје. Ту она игра решавајућу улогу у изграђивању појединог утиска и присуства. Геометријски елементи, праве линије, уопштене форме – тако се на први поглед најуопштеније може представити уметничка композиција, али дубоко иза тога се крије унутрашњи ритам боје и лично ауторско преображавање појединих кадрова, напрегнутно декомпоновање линија, повезано у једну унутрашњу структуру. Мотив града присуствује индиферентно, архитектурални елементи доводе композиције до чистих и апстрактних форми. Сваки поједини рад, као део целине, садржи сопствени набој, а гледалац пролази кроз серију асоцијација за иницирање мисли, осећаја и околности."


Биљана Добрева

Марија Сибиновић је рођена 1989. у Београду. Завршила основне дипломске 2012. и мастер студије 2013. године на Факултету примењених уметности у Београду, у класи проф. Мирјане Томашевић, одсек графика и књига.
Учествовала на око 50 колективних изложби, у земљи (Београд, Краљево, Мајданпек, Шабац, Горњи Милановац, Чачак, Нови Пазар, Смедерево, Ковин) и иностранству : Мексику (Мексико Сити, Пуерто Вајарта), Бугарској (Софија, Пловдив, Сливен), БиХ (Сарајево, Бања Лука), Кини..Самостално излагала у Београду и Сливену (Бугарска).
Поред класичних сликарско-графичких техника, истражује у области проширених медија. Студенткиња интердисциплинарних докторских студија на Универзитету уметности у Београду, програм вишемедијске уметности. Члан УЛУПУДС-а од 2015. Живи и ради у Београду.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster