showcase

Изложба "У ВЕЛИКОМ ФОРМАТУ", СЛИКЕ АКАДЕМИКА, 20.ВЕК, ПОКЛОН УМЕТНИЧКОЈ ЗБИРЦИ СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ

Градска галерија Мостови Балкана,

од 14.маја до 02.јуна 2022.године

Уметничка збирка Српске академије наука и уметности формирала се паралелно са оснивањем саме институције. Уметничка дела првобитно су била намењена украшавању просторија Академије. Постепено се колекција ликовних радова профилише и плански допуњава портретима академика, а временом САНУ почиње да прикупља радове ликовних уметника својих чланова. Непосредно после оснивања Галерије САНУ, крајем седме деценије 20. века, на иницијативу Одељења ликовне и музичке уметности САНУ, Уметничка збирка је пописана по музеолошким правилима и почело се са планираним и систематским откупима радова уметника-академика у складу са дефинисаним програмом.

Уметничка збирка САНУ се даље увећава и обогаћује спорадичним откупима, углавном од средстава која додељује Министарство културе Републике Србије. Ипак, највећи број радова у Збирку доспева као поклон чланова САНУ, али и бројних других донатора. Академици-ликовни уметници плански бирају своје радове којима желе да буду заступљени у Уметничкој збирци САНУ, унапређујући тиме уметнички фонд ове институције од највећег значаја за српску културу и уметност.

Академијина колекција је на почетку имала само стотинак евидентираних радова, а данас поседује готово 3000 уметничких дела.

            Публици представљамо дела великог формата великана наше ликовне уметности, који су за чланове САНУ бирани током друге половине 20. века – од Марка Челебоновића, који је изабран за члана 1958, до Петра Омчикуса који постаје члан ван радног састава 1994. године. Изложене слике, рађене уљем, акриликом или комбинованом техником на платну, односно лесониту, настајале су у периоду од средине четврте до средине девете деценије 20. века.

Слике великог формата које су одабране за излагање овог пута дају нам могућност да пратимо основне ликовне тенденције претходног столећа у српској уметности, али и да упознамо поједине фазе стваралаштва уметника чланова САНУ: од портрета виолинисткиње Марије Михаиловић у пуној висини у седефастој гами пастозних наноса боја типичних за радове четврте деценије Пеђе Милосављевића, преко Омчикусовог погледа на Црмницу из времена блиског његовом деловању у Задарској групи, која је искорачила из оквира епохе соцреализма, изобиља монументалне мртве природе Челебоновића, Лубардиних и Михаиловићевих варијација на тему националне историје, до једног од особених постенформеловских „тродимензионалних“ портрета Миће Поповића, Величковићевих претећих простора и јунака Србиновићеве лирске поетике осме и почетка девете деценије.

Изложба слика великог формата чланова САНУ својеврсни је омаж свим дародавцима заслужним за обим и квалитет ликовног фонда који Академија данас чува.

Јелена Межински Миловановић

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster