showcase

Изложба Савремене јапанске графике

 Градска галерија "Мостови Балкана" , Крагујевац

24.јуна - 19.јула 2021.године

 

  Екслузивна поставка 60 јапанских мајстора уметничке графике током јуна и јула у Галерији "Мостови Балкана" у крагујевцу.

 Удружење графичара Јапана основано је у јануару 1931. године као скуп више графичких удружења у чијем саставу је било активно 42 уметника, представника ондашње савремене ликовне сцене Јапана. Основна сврха и идеја била је промоција јапанске уметничке графике на међународном нивоу кроз активне излагачке активности као и промоција графичке ликовне дисциплине у уметничким школама и формирање графичких одсека на Универзитетима уметности у Јапану. Путујуће изложбе удружења реализоване су свуда по свету са циљем промоције савремене јапанске графике. Прва међународна изложба овог удружења реализована је у Паризу 1934. године под називом „Савремена јапанска графика и њени извори“. Ова путујућа изложба презентована је кроз низ галерија у Европи и Америци, а након II светског рата промоција Јапанске графике наставила је свој пут у Аустралији, Новом Зеланду, Израелу, Југославији, Мексику, Северној Кореји итд.

Увођење графике као ликовне дисциплине и предмета у званичан програм Универзитета уметности у Токију, резултат је ангажовања појединих чланова удружења. Графику након тога уводе у свој програм и остали Универзитети. Удружење је уједињено 1970. године, а статус као јединог Јапанског удружења професионалних графичара добило је 2013. године. Са циљем да одрже традицију и квалитет њихов активни рад и дан данас одликују високи излагачки критеријуми који доприносе напредовању и усавршавању савремене јапанске графике.

У времену када дигитална комуникација одређује и облике уметничке повезаности, графика малог формата, као материјално уметничко дело, представља један од најактуелнијих начина успостављања креативног дијалога на интернационалном плану. У прилог томе говори и поставка шездесеторо јапанских графичара, који нам се представљају сваки са по једним радом. Ради се о групи уметника, чланова Удружења професионалних графичара Јапана, уметничке формације која је зачета 1931, и од тада веома активна, а у данашњем облику формирана је 2013. године. То је управо време када су поетички елементи традиционалне јапанске графике и даље у великој мери утицали на сликарски израз различитих и многобројних европских, па чак и неких српских аутора, посебно интимистичке оријентације. Присећајући се значајне групе аутора који су радо посезали за тематским и композицијским елементима са импортованих јапанских естампи и интерпретирали их свако на свој начин, не можемо да се отргнемо утиску да је време учинило своје: дошло је, у извесном смислу, до повратног утицаја свеукупне савремене уметности, графичке, сликарске, апстрактне, фигуративне, на размишљање јапанских уметника. Заправо, приближило је поетичке вредности јапанских традиционалних техника уметничке штампе, савремене тенденције у уметности Јапана и глобална уметничка кретања.

Овај феномен је у извесној мери дошао до изражаја у избору графичких техника у случају шездесеторо уметника чије радове смо у прилици да посматрамо, али и међу осталим члановима Удружења: и даље је присутан дрворез као изворно традиционални поступак обликовања визуелне замисли, али су исто тако присутни и поступци бакрописа и бакрореза, акватинте, мецотинте, литографије, суве игле, колаграфије, дигиталне штампе и комбинације наведених поступака, отискивање у једној боји, постизање лазурних колористичких прелива, комбинације јаких контура и интензивних бојених партија. Ипак, специфичности вековне уметничке традиције и посебан начин живљења, као и посвећеност свакодневним малим стварима, учинили су да у тематским оквирима, ова графика остане привржена удаљеном, за нас и даље егзотичном делу света. Крећући се између знаковних, симболичких, асоцијативних, геометријских, стилизованих или реалистичких призора, јапански графичари макар у минијатурном сегменту свог рада задржавају барем мрвицу традиционалног, најочигледнијег у хватању фрагмента, тренутка, кратког исечка из реалног или измаштаног универзума. Сарадња са јапанским Удружењем и ова поставка графике малог формата, до које је дошло захваљујући ангажовању новосадске графичарке Снежане Петровић, ослања се и на вишегодишњу традицију новосадске графичке школе која је и у данашње време присутна и актуелна.

     Š

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster