showcase

Љубица Цуца Сокић, избор из збирке Галерије САНУ

Градска галерија "Мостови Балкана" , Крагујевац

15.маја - 15.јуна 2021.године

Ljubica Sokic profil

У оквиру манифестације "Музеји за 10" и "Европске ноћи музеја" биће постављена изложба слика Љубице Цуце Сокић, избор из збирке Галерије САНУ. Изложбу ће отворити Управник Галерије САНУ, академик Душан Оташевић.

Љубица Сокић је прва ликовна уметница изабрана за редовног члана Српске академије наука и уметности (1978. године / за дописног члана изабрана је 1968). Одмах по пријему у Академију Љубица Сокић се непосредно ангажовала у раду Одељења ликовне и музичке уметности и новоосноване Галерије Српске академије наука и уметности.

Данас у фонду Уметничке збирке постоје 32 дела Љубице Сокић. Уметничка збирка чува два уља Љубице Сокић из 1939. године – с краја њеног париског периода (Ентеријер са фигуром која шије и Булевар Монпарнас II), као и једну из низа ведута Сремских Карловаца насталу 1948, када је сликарка провела лето инспиришући се овим градом. Највећи број њених радова, темпера и уља, углавном апстрактних, геометризованих композиција, мртвих природа, ентеријера и тераса из Уметничке збирке САНУ настао је током седме и до средине осме деценије ХХ века. Другој половини седамдесетих година припадају два женска портрета (из 1977. и 1979) и један Предео из 1979. године. Дела настајала од 1962. до 1979. припадају фази активног и плодног рада Сокићеве у новом атељеу у згради Коларчевог универзитета, где је уметница стварала од 1960. године. Радове дариване обновљеној Галерији САНУ Љубица Сокић је наменила излагању у оквиру самосталне поставке и на изложбама радова академика. Овај први поклон од двадесетак радова Љубице Сокић излаган је и публикован одмах пошто је стигао у Уметничку збирку САНУ – као прва изложба у другој години деловања проширене Галерије САНУ (Поклон академика Љубице – Цуце Сокић Српској академији наука и уметности, јануар – март 1983), управо као прва експозиција тог типа у Галерији. Изложбу је пратио и каталог у редовној серији „Галерија САНУ“, у коме су у црно-белој техници репродукована сва дела. Каталог садржи и уводни текст тадашњег управника Галерије САНУ Станислава Живковића, затим кратку биографију и литературу о опусу уметнице, као и основне каталошке податке. У Галерији САНУ организовано је више изложби академика Љубице Сокић – током априла, маја и јуна 1995. године трајала је њена ретроспектива (аутор Ирина Суботић), а изложба њених пастела представљена је од августа до краја октобра 2012. године (аутори Ирина Суботић, Невена Мартиновић). У Академијиној Галерији су 2014. први пут представљени сви радови академика Љубице Сокић из фонда Уметничке збирке САНУ у оквиру поставке Љубица – Цуца Сокић 1914–2009–2014. Те радове, али у склопу друге целине, већ је видела публика Градске галерије Ужице 2008. године.

Овом приликом публици Галерије „Мостови Балкана“ у Крагујевцу нудимо избор од двадесетак слика Љубице Сокић из фонда Уметничке збирке САНУ.

 

Јелена Межински Миловановић

 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster