showcase

Графичке визије 2

30.07 - 21.08.2015.

Изложба мексичких графичара Марије Луисе Естраде Санчес, Хорхеа Умберта Ерере Санчеса и Франсиска Кинтанара Мартинеса
Аутори су се професионално формирали на Факултету ликовних уметности и дизајна у Граду Мексику (Национална академија „Сан Карлос“, ЕНАП, УНАМ). Имају изграђен ликовни рукопис, негују класичне графичке технике на високом нивоу, али их и комбинују са новим технологијама. Већ су афирмисани уметници са великим бројем међународних изложби и награда.

МАРИА ЛУИСА ЕСТРАДА САНЧЕС поседује изражену моћ запажања које даље осмишљава. Проницљивошћу вештог графичара пролази и визуелно региструје улице Града Мексика, портретише их естетски дефинишући њихов садржај (Лавиринт, Негативни раст, Уличице без излаза). Визуелни обилазак разних предела и елементи који чине свакодневницу дају мноштво призора и пејзажа, а сви заједно су целина какав је Град Мексико. Линија и површина као главни актери варирају у богатим и убедљивим ликовним решењима. Користи мноштво линија које омогућавају да линерарни ликовни третман прерасте у тродимензионални.

ХОРХЕ УМБЕРТО ЕРЕРА НОГЕС изражава ауторске рефлексије везане за ограничења и парадоксе живота савременог човека, привид слободе, отуђености и непоштовања логике живота („Улица крокодила“, „Диктатор“, “Карусел“). Решеткасте и кавез структуре повезују елементе композиције, често жива бића или њихову физичку деградацију и омогућују препознатљиву целину. Његове графичке визије отварају врата дубље стварности, а контраст црно-белог потенцира ауторов ликовни и мисаони став. Траг алатке која дуби графичку плочу омогућава потоњи утисак делимичне лакоће.

ФРАНСИСКО КИНТАНАР МАРТИНЕС ради графике у корпусима (Вазнесење, Corpus illuminis, Corpus verbum), предлаже визуелну формулу преко које приказује кључне проблеме суштине живота и уметности. Осветљава неприступачне просторе и ресурсе дуге традиције ставља у службу модерне ликовне стратегије. Невероватним метаморфозама фигурације и апстракције постиже виталност материје, а моћну снагу телесног и сликовитог обједињава вештом комбинацијом разних техника. Тело је ре-валоризовано са мислима у наставцима попут модерних амблема са сјајем старог злата и суптилним прелазима текстуре и тоналитета. Користећи барокне средњевековне представе „види“ оно што одређени мотив тела чини различитим, потенцира вредност тог мотива и ставља га у контрастни контекст.

Мр Лепосава Лепа Милошевић Сибиновић


Марија Луиса Естрада Санчес (Maria Luisa Estrada Sanchez)
Рођена је 18. јула 1983. године у Граду Мексику. Дипломирала је 2008. године на Факултету ликовних уметности и дизајна при Националном аутономном универзитету у Максику (ENAP-UNAM), где је и магистрирала на смеру урбана уметност 2010. године. Актуелни је координатор Атељеа за истраживање и продукцију графике „Карлос Олачеа” (Carlos Olachea) на Факултету уметности и дизајна Националног универзитета Мексика.
Хорхе Умберто Ерера Ногес (Jorge Humberto Herrera Noguez)
Рођен је 1977. године у Граду Мексику. Студирао је на одсеку за цртеж и графику на Академији Сан Карлос при Факултету уметности и дизајна Националног аутономног универзитета у граду Мексику (ENAP-UNAM), од 2000. до 2002. Специјализирао је рад у металу од 2000. до 2004. Године.
Франсиско Кинтанар Мартинес (Francisco Quintanar Martinez)
Рођен је 1. јуна 1971. године у Граду Мексику. Дипломирао је на одсеку за визуелне уметности на Факултету уметности и дизајна Националног аутономног универзитета Мексика (FAD-UNAM). Радови му се налазе у колекцијама бројних музеја и галерија широм света.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster