showcase

Изложба графика "Прозори, велови и успомене" Драгане Бојић

Галерија Мостови Балкана 

четвртак, 05.09.2019.г у 20 сати 

Реминисценција

               Успомене и завичај , сећање и носталгија, детињство, рат, светлост , тама... Драгана Бојић сликом путује кроз време и води нас на места која су на њу оставила најснажнији утисак. Користећи графику као начин визуелног приказивања, ствара серије сликa различите тематике. Ликовни опус подељен је на три целине: Серија слика Прозори и велови, Серија Пејзажи из сећања и серија сликаСећање на детињство. Изражава себе слободним коришћењем линије, боје , текстуре, облика и простора, бавећи се у фазама нефигурације уметничког израза, вечитим темама, као што је супротстављање светлости и таме. У техници дрвореза светлост и тама егзистирају као спонтана и чулна веза унутрашњих осећања. Апстрактним уметничким језиком успева да помири супротности и пронађе фину линију склада и хармоније.

Прозори и велови у апстрактну слику мировања уносе оптичку илузију вибрације , померања, деформације. Подлога је прекривена транспарентним слојевима боје, а светлост као симбол живота и перманентног рађања постаје евидентна реалност као и сама уметност која на подлози графичког папира одражава њену деликатност и сензуалност стварајући до бескраја нове тонове. Колективна психолшка реакција на трауму приказана је кроз субјективни доживљај и сећање на дане бомбардовања.Ти дани обележени су лепљењем трака по прозорима како би се спречило пуцање стакала услед детонација, или пак призори полупаних стакала опустошених кућа. Поставља правоугаона тамна поља лишена наратива, и своје графике изводи у спором процесу на традиционалан јапански начин уз многобројне слојеве боја и промену положаја више плоча. Затим црне прозоре замењује нова реалност, светлост која остварује контакт са текстуром и плени нежношћу и сензуалношћу плаве и окер боје. Пажљивим посматрањем уочава се постојање великог броја слојева боје који почињу од најтамнијег до трепераво седефасто плавог.

Своју емоцију и субјективизам исказује другом серијом слика која представља пезажеПејзажи из сећања су графике које Драгана Бојић ствара спонтано и у тренутку . Овом процесу претходи фаза трагања за инспирацијом коју проналази у својим сећањима, а сећања стварју унапред одређене  скице. У овом процесу нема понављања, свака слика је дело тренутка и уметничког набоја који настаје у процесу штампања графике те је зато уникатна.

Детињство као најсетнија меморија постало је инспирација за серију слика Сећања из детињства. То је хронолошки последња серија графика коју ствара, а везана је за посету родном граду Крагујевцу. Рађена је у комбинованој техници дрвореза, литографије и трансфера са фотографија из тог периода. Ове слике носиоци су свих сећања увијених у носталгичну измаглицу прошлости. Попут споменара приказује сећање на кућу , терасу, нежне успомене из детињства у улици Лоле Рибара, исписана имена деце из улице, радости и страхове.

Кроз ове три серије слика уметница се креће од апстракције ка фигурацији, отвара посматрачу прозор у прошлост и ретроспективу њеног живота.

Јелена Ивановић

Историчар уметности

Драгана Франсен-Бојић, рођена у Крагујевцу, Србија.Студирала на Грађевинском факултету и Београду.

Од 1980. живи у Белгији.Дипломирала сликарство 1987. плус једну годину специјализације/сликарство. Дипломирала и графику 2008 и две године специјализације/графика на Академији Лепих Уметности у Vervieu, Белгија.

Члан уметницких група: : "Silence, les Dunes", Groupe "U" i "La Nouvellée Poupée D'Encre".

Clan je AIAP UNESKO/CNAP Belgije.

Добитник више националних и интернационалних награда.

Учествовала на многобројним Интернационалним Бијеналима и Тријеналима Графике

Учесник у раду висе међународних уметничких сусрета савремене уметности и колонија.

Реализовала студијска путовања у Србији, Канади, Француској, Данској и Белгији.

Њени радови су приказани на многим самосталним и групним излозбама у Белгији и иностранству (Србија, Луксембург, Немачка, Француска, Канада, Данска, УСА, Португал, Шпанија,Шведска, Грчка, Италија, Сенегал, Аргентина, Коста Рика, исланд, Пољска, Русија…..)

Драгана је члан Борда Провинцијског Домена „Wegimont Culture  и уметнички саветник и конзерватор Галерија Wegimont и Churchill у Лиезу од 2017. године.

Један од организатора медјународног Бијенала Савремене Уметности у THEUX, Белгија.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster