showcase

Изложба графика "Колекција конекција"

03.04 - 30.04.2019.г.

Избор уметничких мапа из збирке Кабинета графике Факултета ликовних уметности у Београду 1949-2019.

У првим годинама након оснивања Академије ликовних уметности у Београду 1937.године формира се и колекција. О томе нам, превасходно, сведоче дела оснивача у Збирци. Добровићев Аутопортрет школа тражи и добија за време рата, одмах након смрти уметника, 1942.године. Ратне године и послератна оскудица стопирали су развој Збирке све до 1948. године када Академија добија збирку цртежа и књига Уроша Предића. Исте године проф. Бошко Карановић установљава Кабинет графике у ком се до данас чувају:
- учила-факсимили графика великих европских мајстора. Факсимили су максимално егзактне копије које верно подражавају оригинале. Наручени су непосредно по оснивању Кабинета, израђени су у Берлину уз специјалне дозволе за потребе високошколске институције и сведоче о едукативном сегменту рада Кабинета. Сачувани факсимили обухватају радове европских мајстора у периоду од XV до краја XVIII века
- цртежи Уроша Предића -Урош Предић је 1948. године тадашњој Академији ликовних уметности и њеним студентима поклонио своје најраније студентске цртеже из осме деценије деветнаестог века и припремне студије за слике из двадесетих и тридесетих година двадесетог века.
- збирка графика из Светогорских манастира Хиландар, Симоно-Петра и келије Св.Илија углавном бакрореза који су штампани у Бечу, Москви, Карловцу, Венецији, Атини и другим градовима. Графике су током 1990-их отискивали мајстор штампе Бранислав Јешић и кустос Кабинета графике ФЛУ Родољуб Карановић.
- Уметничке мапе као мале целине појединих уметника,
- радови на папиру (цртежи и графике) свих професора Академије,
- гостујућих професора и страних студената,
- свих студената Академије и касније Факултета ликовних уметности у Београду
Колекција Кабинета не прати само развој наставних процеса на графичком одсеку, ова тематска збирка једна од најреферентнијих колекција српске графике која се континуирано увећава. Збирка данас баштини преко 150.000 графичких листова. Она је својеврсна мнемоничка структура не само Факултета, већ целокупне модерне графике која и сада успоставља критеријуме репрезентативности.
На изложби ће између оасталих бити презентовани радови: Стојана Ћелића, Недељка Гвозденовића, Бошка Карановића, Радована Крагуља, Марка Крсмановића, Бранка Миљуша, Миће Поповића, Љубице Сокић, Владимира Величковића...

Јелена Спаић, аутор изложбе

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster