showcase

Изложба графика Јоване Миловановић

22.02 - 12.03.2019.г.

Њен саундтрек (за живот)

Акције појединаца и група грађана, од којих многе уметничке, инициране жељом да се учествује у обликовању јавног простора и меморије града, нису ништа друго до исход освешћеног права на слику града коју желимо да негујемо. У том смислу ранији наративи везани за архитектуру као ”бисере града” надвладани су оним који код савременика померају фокус на интимне доживљаје града и као целине и као обиља њених елемената.

Такве наративе у слици гради и Јована Миловановић. Као припаднику младе генерације уметника, тек свршених студената, њено интересовање за урбане структуре непосредног окружења у ком одраста, посве је природно. Њен доживљај града испрва се одређује спрам самих грађевина као физичких објеката, које диктирају урбани пејзаж. Фасцинира је распоред, боје и динамика маса објеката који омеђују њен ”поглед у покрету”, док, с музиком ”у ушима”, фиксира ветробранске ”шаре”. Отуд Јована за именовање свог рада користи екстеријер који констатује спољашњи лик и простор ван грађевина. Но, таквим називом нас тек наводи на замишљање шире слике која у самим радовима и није приказана. Јованине графике преносе личне призоре из градова у којима борави и које интимно доживљава. О томе сведоче садржаји али и називи њених графика – оне функционишу као детаљи урбаног простора које треба приписати некој целини. Зато Јованини радови захтевају ангажованог посматрача. Ауторка нуди своје фиксиране погледе на град. Они су очишћени од директног присуства људи али са израженим утиском да је човек ”ту негде” – он седи под кишним стаклом, гледа у сунце и треперави солитер док се вози трамвајем, отвара стара зарђала врата гараже... Јована нас суочава са овим призорима као са чињеницом да су они наши, односно, тај човек, то смо ми.

Јелена Павличић

ЈОВАНА МИЛОВАНОВИЋ
Рођена је 1992. године у Крагујевцу. Године 2016. дипломирала је на одсеку Графика у класи проф. др Сузане Вучковић, на Факултету уметности Косовска Митровица – Звечан и на истом универзитету 2018. године завршила мастер студије на одсеку Графика, такође под менторством проф. Др Сузане Вучковић. Излагала на преко 30 групних, две самосталне изложбе, такође је учествовала на 3 ликовне колоније.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster