showcase

Изложба "Аквизиције 2017-2018"

25.12.2018 - 28.01.2019.

Уметничка под-збирка "Мостови Балкана": поклони

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ у својим музејским збиркама баштини поред оригиналних историјских предмета и уметничка дела у оквиру своје уметничке збирке, чији је један сегмант под-збирка „Мостови Балкана“.

Политика ширења уметничке под-збирке „Мостови Балкана“ специјализованог типа, усмерена је ка високо естетизованим артефактима савремене уметничке продукције у земљи и иностранству. Она рефлектује дешавања на савременој ликовној сцени и у том смислу драгоцена је за будућа истраживања ове области, посебно ако се има у виду едукација младих и рад Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Основу ове под-збирке представљају дела настала на шест уметничких колонија „Мостови Балкана“. Након 2007. године збирка се обогаћује донацијама уметника који су излагали и излажу у Галерији. Од њеног оснивања 2005. године програм рада и стратегију развоја под-збирке обликује Уметнички савет Галерије у чији састав су бирани реномирани уметници са територије целе Србије. На изложби „Аквизиције 2017 – 2018“ предствљено је двадесет девет аутора из Пољске, Македоније, Хрватске и Србије са тридесет уметничких радова: петнаест слика, један мозаик, четири скулптуре, три графике, четири дигитална принта, две фотографије, један техно перформанс.

Фундаментална мисија музеја је да учини доступним музејску збирку и да промовише њен значај. Један од најзначајнијих видова те промоције је презентација поменутих дела на изложбама. Изложбом „Аквизиције 2017-2018“ желимо да доприносемо очувању и унапређивању културно-историјског сведочанства једног времена етаблираним и оним мање познатим савременим достигнућима из области уметности.

 

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster