showcase

Изложба фотографија "Ров - Trench" Ђорђа Одановића

19.10 - 05.11.2018.г.

"... Доломити – ратни албум
Ово је кратка сторија о непознатом ратнику, специфичном истраживачу, проналазачу лепоте природе унутар великог ратног сукоба и страдања. Дивити се величанствености природе у таквом тренутку, свакако постаје посебна психолошка категорија, ван домашаја идеолошких схватања и предрасуда. Данас, после стотину година такав документ оживљава успомене на запостављена места историјског сећања, која добијају на значају, постају исказ о стварности, а сам чин снимања говори о постојању једне емотивно менталне рефлексије. Врхови Доломита су места која сведоче о стању колектива, посебно појединца, о његовом поимању живота у сусрету са лепотом, која је у потпуној супротности са ратним разарањима тих година 1915 / 1916. У тренуцима када нестају животи, настају фотографије. Пажљиво сложене у ''ратни албум'', сведоче о вечитој борби, добра и зла, када лепота постаје непролазна животна чињеница. Користећи тај албум као полазиште за свој рад, неумитно праћен емотивним набојем, настављам невербалну, али креативну комуникацију са непознатим ратником минулих ратова.

Ров
Фотографија као креативна стратегија бележи још увек видљиве ровове на терену планине Гучево. Нa тим висoвимa, 7. сeптeмбрa 1914. гoдинe пoчeлa je нajстрaшниja битka Вeлиkoг рaтa. Брaнeћи ова места, тokoм 55 дaнa kрвaвих бoрби, жртвoвaлe су сe хиљaдe српсkих вojниka.
Кота 708, 2015, полиптих од 56 сребрно-желатинских фотографија, 105 х 200 цм
Заборављена места, Кота 708, Еминове воде и Мачков камен, крију земунице и ровове, и до данас уочљиве поготову зими када копни снег. Симбол чистоте, снег, већ 100 год. покрива гробове српских хероја..."

Мирослав Карић

Ђорђе Одановић

Рођен 1956. у Београду. Дипломирао на факултету Примењених уметности у Београду на катедри графике, одсек фотографије. Члан УЛУПУДС–а и УЛУС–а.
Од 1989. ради kao фотограф у Етнографском музеју у Београду.
Од 1998. у звању доцента, катедра фотографије – на Академији уметности, Нови Сад. 2002. Магистрирао на факултету Примењених уметности код професора Бранимира Карановића.
Од 2011. у звању редовног професора на Академији уметности Нови Сад
2009., 2010., 2011. Гостујући проф. На архитектонском факултету у Београду.
2010. Уметнички директор АРТГЕТ галерије ( фотографија ), Културни центар, Београд
Имао је 32 самосталне и преко стотину групних изложби у ех Југославији, Србији и иностранству. Добитник је 11 награда.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster