showcase

Изложба слика "Кретања" Душицe Пејић

28.09 -16.10.2018.г.

 

"Да ли само кретање обележава препознату метаморфозу слике која настаје као резултат фантазмагоричне трансформације већ постојећег наноса боје. Преображај који представља парцијалне измене слике, и ми откривамо у перспективи – нову слику... Чини се да сам доживљај, деловање наше емоције, узрокује ту загонетку. У присном доживљају само наше око на платну чини дубоке визуелне промене везане за колорит – претапање, раслојавање и згушњавање боје. И препознајемо Кретање – као магнетни доживљај метаморфозе слике. Имамо осећај да се свака од нанесених бојених површина бори за своју надмоћ и индивидуалност. За јединствену игру. Има се, такође, осећај супротстављених полова нанетог колора, који су сједињени у уметничкој намери, у чврсту еруптивну масу на платну. Сабрани у средишну тачку, попут воденог вртлога, који заноси и потапа посматрачево око. Унутрашње „неслагање“, борба за „превласт“ сваког појединачног слоја нуди доживљај живе вибрације и кретања. Нуди нам узвишеност јединствене уметничке игре. Снага боје у осцилацији и кружењу, повлачи у своје тајне. Новим циклусом слике Пејићева нас осваја и осећамо немерљиву снагу покрета и сопственог кретања у емотивном доживљају слике. Нове слике, које поседују снажно, готово звучно кретање. У првом плану, магнетско сабирање, слојевито преплитање и енергијом самог колора, мађионичарски раствара своје ватрене обруче и око нас прште звезде, у вибрацији златних струна, у небеским просторима, где се покреће магија игре, музике и белих слика. Бојени одсеви који у исти мах лете и сабирају се, ношена бљеском сопствене енергије и унутрашњом ватром боје на платну.

У изложеном циклусу Кретања, откривамо фасцинантан уметнички доживљај – велико сликарство младе уметнице. Препознајемо радост коју нам нуди. Преплитање две уметности. Тај чврсти загрљај игре и сликарства. То дубоко кретање и прожимање. Тај живот који нам ванвременски и јединствен приказује Душица Пејић. Живот блистав и узвишен."

Вера Благојевић Угринов

 

Душица Пејић (1976) завршила је мастер и основне студије на катедри за сликарство Академије уметности Универзитета у Новом Саду, a специјалистичке студије на катедри за сликарство Факултета ликовних уметности Универзитета у Београду.
Дипломирала је на Високој школи ликовних и примењених уметности струковних студија у Београду, на одсеку за графички дизајн.
Завршила је школу за индустријско обликовање, на смеру графички дизајн, у Београду.
Излаже на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству.
Василија Б. Сујића уврстио је у осам најистакнутијих аутора апстрактне оријентације у српском сликарству у Србији после 2000.
Сарађује на пројектима повезивања и умрежавања различитих уметничких израза, визуелне уметности и кореодраме, сликарства и модног дизајна, сликарства и графичког дизајна.
Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) и интернационалне асоцијације уметника АртФест@Дорал, Мајами, САД.
Добитник је признања за рад Тесла Арт Фондације у Београду (2017), признања за допринос и сарадњу са Арт Фест Ат Дорал у Мајамију, САД (2014) и награде за цртеж Интеркомерц Банке у Београду (1998).

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster