showcase

Изложба слика "Мисаона васиона" Симониде Филипове-Китановске

07.06 - 28.06.2018. године

"Снага којом Симонида интуитивно делује на подлогу је одраз субјективног доживљаја објективне реалности и слободног експресивног односа према том експлицитном поступку. Сав тај чин реализације свог дела, било да је у питању гваш, туш, пастел, било да је уље, Симонида одлучује да своје емоције брзином муње просипа по подлози допуштајући да и интерактивним путем "радни материјал", боја и остали ликовни елементи њој помогну и ураде део посла који она суптилно очекује у свом бићу.То се и догоди изразито добро, јер је она иницирала и учинила први корак и дала пут да ти елементи раде за њу и њену поетику. Као и код многих уметника претходи јој период обавезне контемплације.
Упркос разноврсности и чудесној разиграности идеја и ликовног израза мора се приметити да Симонида Филипова - Китановски све прецизно води, упућује у настајање слике и трасира водене плохе, густе наносе туша и графита преплићући емоцију, симболику и експресивност.Тако нас је уметница "убедила" да њене слике радјене комбинованом техником реализује једна мисао, једна рука, једна четка, веома препознатљиво и аутентично. Специфичан одабир папира или неке друге подлоге чини део уметничког процеса једнако важним као и инспирација, као и начин динамичног приступа, експресивног изражавања, као и елиминација неважног и непостојећег.
Заинтригирани комплексношћу ове изузетне ликовне поетике, имамо прилику да задјемо полако и неопажено у слојевитост њеног сликарског света и да осетимо простор и дубину коју нам пруза њена слика и њено целокупно стваралаштво. Комбинација чудесног потеза и добро осмишљеног детаља даје посебан, снажан стил специфичан за њену лежерност а посвећеност раду.Та интеракција јаког потеза и добро осмишљеног детаља уз сву њену интуитивност покреће форму и појачава динамику чинећи слику живом. Држећи се унутрашњег инстинкта, Симонида суптилно и опрезно гради и изражава емоцију изненадним акцентима.
Симонидине слике као и она сама превазилазе формате папира и сликарског платна, обилазе свет и показују да су уметничка пространства недокучива."

Тања Николајевић Веселинов

Симонида Филипова Китановска

Рођена 1965. у Скопљу (Република Македонија). Дипломирала на Факултету за ликовне уметности у Скопљу 1988. године у класи професора Димитра Кондовског и Родољуба Анастасова. Од 1991. до 1997. живела и радила у Бостону (САД).

Самостално излагала 28 пута и на више од сто групни изложби у Македонији, Хрватској, Србији, Француској, САД, Немачкој, Бугарској, Аустралији, Румунији, Јерменији, Грчкој, Португалији, Босни, Тајланду, Канади, Индији, Италији... Добитник седам награда за сликарство. Учесник бројних интернационалних ликовних колонија. Поред сликарства бави севидео артом, као и илустатрацијама за књижевна издања. Извела је више перформанса и инсталација.

Члан је ДЛУМ-а (Друштво ликовних уметника Македоније) од 1988 године.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster