showcase

Изложба калиграфских радова "Писмо и орнаменти" Виолета Марковић

12.04 - 24.04.2018.г.

 

У ери компјутера и дигиталне технологије свако подсећање на прошлост и враћање на вештине рађене руком јесте добродошло. Вештина лепог писања је једна од њих – она скоро да постаје дело старих времена. Ипак, постоје људи који кроз своју уметност чувају ту прошлост и традицију инспиришући се њоме уграђујући је у садашњи моментум. Виолета Марковић је једна од њих. Она ћирилично писмо и српски језик у комбинацији са средњoвековном орнаментиком оживљава и чува на препознатљивим примерима уметности лепог писања кроз комбинацију текста, орнамената и оквира.

Градећи своје стваралаштво на основама српске средњoвековне писане традиције, али и оне настале на архитектонској пластици, уметница је ћирилични запис успешно сјединила са шаром и украсом као смисаоним језиком симбола. Спојивши ликовну и писану форму створени калиграфски радови подједнако су третирали лепоту писаног текста и иницијала као почетног слова и лепоту орнамента као универзалне појаве у свим временима и свим цивилизацијама.

Иако је модерно време орнамент померило у други план са тежиштем на форму, а не на декорацију, не може му се порећи значај још од далеке прошлости као првом доказу људске свести о околини. Виолета Марковић чува ову неправедно скрајнуту манифестацију ликовног доживљаја поштујући ред, баланс, репетицију док слика бујне преплете, стилизоване биљке и лозице које уоквирују светло поље папира са одабраним деловима текста писаца, филозофа, светих отаца. Боје су углавном мирне док је динамичност исказана кроз контраст детаља и подлоге, текстуалне и орнаменатлних партија.

Ови префињени уметнички комади осликавају и унутрашње стање самог уметника који својим потезима показује контролу руке и ума истовремено. Потпуна посвећеност делу исказана је кроз раскош једне интимне уметности која спаја традицију и уметност на један савремен начин, суштински је приближавајући данашњем времену и подједнако обраћајући пажњу и на прошло.

Марина Радосављевић

Историчар уметности

ВИОЛЕТА МАРКОВИЋ

Рођена је 1974. године у Пожаревцу. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршила је 1995. године у Београду, где је и учила писмо код професорке Мирјане Војновић. Бави се сликарством и калиграфијом. Члан је УЛИС-а “Милена Павловић Барили” Пожаревац, од 1995. године. До сада је самостално излагала осам пута, учествовала на преко педесет колективних изложби и две ликовне колоније.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster