showcase

Изложба цртежа "Naked Rock и друга путовања" Томислава Бунтака

Градска галерија "Мостови Балкана"

07.09. - 19.09.2017.г.

Код загребачког већ афирмисаног, награђиваног сликара и цртача Томислава Бунтака (1971) претапање сновиђења, царстава илузије, извора високе или популарне културе те њихове интерпретације, карактеристично је и мултиплицирано до сопственог измаштаног и реализованог сликовног хибрида оствареног многобројним, њему својственим варијантама и верзијама. Мноштво радова не умањује врсну имагинативну визуализацију утемељену на одређеним ликовним законитостима између модела и начина интерпретације често преузетих из калупа идеја имагинарне књиге уметности који Бунтак варира и прилагођава личном изразу. Те законитости односе се на преслагање геометријских, вертикалних и обрнутих перспектива... Потом, у другим примерима, слободним компоновањем цртежа, или бојењем и сликарским сенчањем. Поред тога, каноном издужених пропорција ликова, као и посве опуштеним комбиновањем призора каткад акомпозицијских својстава спонтане и ослобођене игре и плеса ликовних елемената у којима су различита усмерења често истовремено плошна и дубинска. Друга константа је ауторов осећај за природно приказивање нагости жена и мушкараца, у овоме случају икона популарне културе која је уједно својеврсно удаљавање од ауторове варијанте природне лепоте. Уопштено нагост Бунтакових ликова потпуно је природна, асексуална или идилично сексуална на ивици цивилизацијских табуа на нивоу изгледа и бивања примитивних култура унутар стилизованог приказа пантеистичке околине. Голо тело поједностављено је до суштине, сврсисходности постојања с оне стране добра и зла, пуке материјализације или хипнотичког конзумеризма који покреће савремену постиндустријску - све мање стварносну, а све више виртуалну - цивилизацију неолибералнога капитализма који грамзиво влада светом. На крају Бунтака краси многострукост техника: од зидног мурала до овде приказаних компјутерских цртежа остварених старомодним Paint програмом. Алати ауторових приказа у основи су компјутерски цртеж или компјутерска графика на граничним местима где се меша, прожима и надопуњује с фотографским медијем, омотом ЛП-а или ЦД-а, графичко-компјутерским дизајном: функцијом дигиталне графичке плоче и миша. Крајњи резултат функционише и на дисплеју екрана и као отисак на папиру.


(Извод из текста)
Жељко Марциуш

 

Томислав Бунтак

Рођен 24. априла 1971. године у Загребу (Хрватска). Дипломирао сликарство на Наставничком одсеку Академије ликовних умјетности у Загребу 1997.г, у класи проф. Мирослава Шутеја. Ванредни професор цртања и сликања на Академији ликовних умјетности у Загребу од 16. фебруара 2010.године.
Добитник неколико стипендија, учесник семинара и студијских боравака у П.С.1 Њујорк, САД (2005); Tokyo Wonder Site (TWS) Токијо, Јапан (2008); One Side Story, Лајпциг, Немачка (2012).

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster