showcase

Графичке визије 3

Градска галерија "Мостови Балкана"

09.06 - 28.06.2016.

Путујућа изложба Графичке визије 3. одвија се у години којом се навршава седам деценија континуиране пријатељске сарадње Мексика и Србије. Претходили су јој бројни програми везани за Мексико међу којима су изложбе Графичке визије и Графичке визије 2. Заједничко за три аутора актуелне поставке је да су рођени, одрасли и раде у граду Оахака, Оах. (Оаџаца, Оаџ.) Оахака је шестомилионски град Мексика који негује богату културну и уметничку традицију битну за њихов рад. Блиски по ликовној форми и техници, посвећују пажњу женским фигурама експресивних израза и покрета на којима је печат живота са минуциозним цртежима заједнички именитељ изложбе. Радови су реализовани у суженом графичком колориту, углавном црно-бело са акцентима боје.

АЛАН АЛТАМИРАНО базира радове на елементима природе, воде, ватре, ваздуха, земље и женских портрета. Приказује духовну чистоту коју уочава у особама, моделима које случајно сусреће на улици. Привлаче његову пажњу по својој индивидалности, па им се приближава и прича о свом графичком раду. После тога, уз услов да их нико пре није ликовно обликовао уради серију фотографија које су импулс за даљи графички рад. Линијом као главним изражајним средством, нарочито малим линијама које се повезују, формира фигуре и ауре са склопом бројних детаља сугеришући богатство и сложеност израза.  

ИВАН БАУТИСТА у техници ПВЦграфике обрађује мотиве ожиљака. Обележавање приказаних женских фигура ожиљцима добија ново значење креације - представу са смислом и емоцијом. У земљи са пуно занемарених иизбрисаних индивидуа са нарушеним сном о животу, аутор проблематизује критички однос према стварности. Саучествује у патњи жена опседнутих болом који пореди са тешком повредом. Обликовање израза особе са дубоким ожиљцима је акт у коме се лице поништава, задржава боју коже, очију и косе потенцирајући повреде, чинећи их видљивијим.                                                                                                                            

ЕДИТ ЧАВЕС серијом графика Кокошје месо приказује аутопортрет постављен на сцени при чему је лично сећање стимуланс који се рефлектује на текстуру дрвене плоче, поклања велику пажњу психолошком изразу приказаног лика. Појединачни радови укључују и мотиве лековитих и лепих биљака (бели слез, хибискус, хризантема, ружа). Кроз процес бирања и организовања искуства врши повезивање естетске и етичке конотације. У есенцијалном смислу релација жена - кокошка, жена - кокошка - месо, жена - лековито и лепо биље, ауторка изједначава телесно и бестелесно, поклапа наративност и пластичну суштину. Глава кокошке на тањиру има значај ритуала обезглављења (декаптација), а кокошје главе граде ореол женског лика.

мр Лепосава Лепа Милошевић Сибиновић

 

Лепосава Милошевић Сибиновић - Лепа, рођена 1950. године у Чачку. Као стипендиста Владе Мексика у културној размени, магистрирала на Националној академији ликовних уметности "Сан Карлос "у Граду Мексику 1980. године. Ауор бројних изложби, међународних пројеката и добитник многих признања. Живи и ради у Београду.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster