showcase

Ранка Лучић Јанковић

07.04-25.04.2016.

Изложба графика

Замисао о структури свемира коју заступа Стивен Хокинг (Stephen Hawking) претпоставља постојање различитих енергија у космосу; нешто слично уочавамо и на графикама Ранке Лучић Јанковић, на којима апстрактна структура позадине пулсира од енергије која као да се шири изван физичког простора слике. Непрестана размена различитих облика материје и енергије наговештена је јасно дефинисаним формама које се мешају са дифузном светлошћу или облицима који дочаравају снажни проток енергије. Црна и црвена боја појављује се на свим графикама. Црна указује на одсуство светлости, односно њену потпуну апсорпцију, као што је то случај са космичким црним рупама. Та бинарност светлости и одсуства светлости претставља сталну преокупацију Ранке Лучић Јанковић; овај архетипски дуализам постоји у спољашњем космосу као и у човековом унутрашњем свету. Светлост путује кроз мрачни (међузвездани и међугалактички простор свемира и омогућава нам да га донекле спознамо. Светлост и тама такође представљају главне симболе живота и смрти, односно познатог и непознатог.

Др. проф. Светлане Ракић

Ранка Лучић-Јанковић je рођена 1955. године у Стамбулчићу. Завршила средњу школу за примијењену умјетност и Академију ликовних уметности у Сарајеву, а последипломске студије на Факултету ликовних уметности у Београду 1982. године, на одсеку графике. Члан је Удружења ликовних уметника Србије. Живи и ради у Београду као слободни уметник.

Излаже редовно на свим изложбама УЛУС-а, Мајска изложба Београдског круга, Октобарском салону, Златном перу Београда, Изложби мале графике у Галерији ГК, као и на бројним биеналима и триеналима графике у земљи и иностранству: Берлин, Ванкувер, Токио, Пекинг, Сеул, Атина, Будимпешта, Темишвар, Солун, Ајова/УСА, Варна, Канагава/Јапан, Тајпеи/Тајван, Гданск, Бруницо/Италија, Праг, Краков, Љубљана, Сантиаго де Компостеле/Шпанија, Софија, Ђиндао/Кина, Лођ, Гуанлан/Кина, Бодио Ломнаго/Италија, Намур/Белгија, Ополе/Пољска, Талин, Биела/Италија, Шамалиер/Француска, Битола, Каиха Оуренс/Шпанија, Ортона/Италија, Џакарта (Индонезија), Сарајево, Парну/Естонија, Кочи/Јапан, Акуи Терме/Италија......

Приредила петнаест самосталних изложби и учествовала на преко 400 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више награда у земљи и иностранству.

Радови Ранке Лучић Јанковић налазе се у многим музејима и галеријама, као и у приватним колекцијама, у земљи и свету.

КОНКУРС- АРТиЈА 03. Међународно бијенале уметности

ZNAK i LOGOTIP srpski 01JPG

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster