showcase

Доста су свету једне Шумарице

Музеј ''21. октобар'' настоји да се се што више приближи младој публици и тај контакт, поред осталог, посебно остварује кроз организацију манифестације ''Доста су свету једне Шумарице'', ликовни и литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа из Републике Србије и окружења. Ова манифестација је посвећена ученицима, стрељаним 21. октобра 1941. године и почела је да се организује 1976. године. У почетку се расписивао конкурс само за литерарне радове, а од 1996. године проширен је и на ликовне. Конкурс се расписује сваке године почетком септембра и објављује у листовима Просветни преглед (Београд) и Невен (Нови Сад), а такође, школама се шаље e-mail - ом и објављује на званичном веб сајту установе и facebook страници установе.

За теме конкурса узимају се стихови наших познатих песника, са наглашеним етичким порукама које младе наводе на размишљања о неким вечним животним вредностима. Неке од тема биле су:


За мене нема туђих јада:
Што боли другог, боли мене (Милан Ракић)

Ко не зна да сањари
нека нам сне не квари. (Велимир Милошевић)

Да духови крче пута,
Да се пером вечност ствара. (Јован Јовановић Змај)

Немој да очајаваш ако правда плаче
Зло и када победи никад није јаче. (Љубомир Ненадовић)

Хајде, пробај, сањај и ти
како је то птица бити. (Перо Зубац)

Срце је диван, неисцрпан музеј.
Оно може бити и пусто острво. (Драган Јовановић Данилов)

Сваки од нас повлачи, урезује
По једну бразду у духовни простор. (Тодор Манојловић)

Од реке се дете учи
Ка морима да потече. (Мирослав Антић)

Гледајте смелим оком,
Мислите смеле мисли. (Љубивоје Ршумовић)

Не мислиш на зло,
Него на љубав (Јован Зивлак)

Живот је јачи од нас,
ми смо мали али је велики живот у нама (Душко Радовић)

Уметност писања бави се злом које се може разумети,
Оно изван тога, бескрајно као космос, остаје незаписано. (Видосав Стевановић)

 

Маде се тема конкурса не односи директно на крагујевачку трагедију, деца је неосетно провуку кроз своје радове; она подсвесно покреће скривене квалитете младих стваралаца да проговоре лепотом сопственог дечјег бића. Тако судбина крагујевачких ђака налази чврсте везе са временом садашњим и будућим.

На конкурс у просеку пристигне преко 1000 радова из читаве Србије, Републике Српске и Црне Горе. Радове прегледају и оцењују два одвојена стручна жирија, која додељују награде у књигама и дипломама, а од 2002. године додељују се и новчане награде за обе врсте стваралаштва. Свечана додела награда је крајем новембра у Музеју ''21. октобар''. Том приликом, награђени ученици читају своје литерарне радове, а награђени ликовни радови и још 30 најуспелијих се излажу у простору Музеја. Наставницима и школама чији су ученици награђени додељују се захвалнице, као и оним просветним радницима и школама из којих је стигао велики број квалитетних радова. Награђене радове сваке године објављује лист Невен из Новог Сада, а такође се постављају и на званичан сајт Установе.
Такође је традиција манифестације ''Доста су свету једне Шумарице'' да на свечаној додели награда гост буде и познати песник, који на крају чита своје стихове. Током 37 година учестовали су многи књижевници: Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Ђорђе Радишић, Јуре Каштелан, Љубивоје Ршумовић, Драгомир Брајковић, Мошо Одаловић, Рајко Петров Ного, Милован Данојлић, Дејан Алексић, Јован Зивлак, Драган Јовановић Данилов, а од страних: Пер Хансон (Норвешка), Олег Шестински (Русија) и Карел Јонкер (Белгија).

pdfI награда 2010. година98.68 KB

pdfI награда 2011. година99.77 KB

pdfI награда 2012. година94.5 KB

 

Виртуална тура

mali baner 06

222

посета1

055 flajer i poster